Referenser

En dag i ett annorlunda liv.

Björn Jönssons liv förändrades då han råkade ut för en olycka och fick en allvarlig hjärnskada för 40 år sedan. Därefter har det mesta handlat om att hitta tillbaka till en bra balans i tillvaron.

 

– Jag behöver hjälp med allt vardagligt som att städa, laga mat, tvätta, ta en dusch, komma in och ut ur bilen, hjälp vid resor osv. Dessutom behöver jag hjälp med gymnastik och träning för att hålla kroppen i trim, och för att ha en chans att bibehålla de förmågor jag har kvar så länge det är möjligt.

– Assistenterna är en förutsättning för att jag ska klara detta, och kunna leva ett bra liv efter omständigheterna med mitt funktionshinder. Med den hjälp jag får kan jag själv bestämma och styra över min dag efter mina egna villkor. Det handlar om livskvalitet.

Bild företagardagarna

Trygghet och långsiktiga relationer

 

– För mig är det viktigt att känna trygghet med mina assistenter, att de stannar kvar och vi får lära känna varandra. Det har fungerat bra med EILA.

– Mina personliga assistenter har en proffsig attityd och är alltid öppna och lyhörda. Vi har också stor hjälp av den administrativa personalen på EILA, som alltid gör sitt bästa för att utveckla och förbättra kvaliteten inom brukarkooperativet.

Marianne Alemazkour har arbetat som personlig assistent hos Björn sedan 1999.

– Det började med att jag brukade möta Björn när han var ute och promenerade tillsammans med sin assistent på vägen utanför huset i Skepparkroken. Han undrade så småningom om jag ville jobba som assistent hos honom, och sa att jag gärna fick ta med min dotter som då var nyfödd. Jag provade, och allt kändes rätt från första dagen. Det blev början på en lång anställning.

– Som assistent får man arbeta med allt från himmel till jord. Jag tycker att det är ett roligt jobb och trivs väldigt bra. Man bygger en långsiktig relation med några få brukare och blir med tiden ofta nära vänner. Trivs man med att jobba med människor så kan man verkligen göra stor nytta som personlig assistent. Jag känner att jag gör ett bra och viktigt jobb som en förlängd arm åt mina brukare.